MP3 encoder verdwijnt uit Windows XP

De mogelijkheid om mp3's op te nemen verdwijnt uit WindowsXP. Microsoft heeft er voor gekozen deze functie toch niet toe te voegen.

Aanvankelijk bevatten de beta's nog 'rippers' die het mogelijk maakten om opnames in mp3-formaat te maken. De geluidskwaliteit van de opnames was belabberd. De encoder leverde een bitrate van maximaal 56 kbps.

Volgens The Register ziet Microsoft er nu van af om de mp3-encoder in de uiteindelijke versie van het besturingssysteem te integreren. Daarentegen zal in WindowsXP wel informatie te vinden zijn hoe een mp3-encoder van externe partijen geïnstalleerd kan worden waarmee het dan toch mogelijk is de mediaspeler te gebruiken om muziek te encoderen.

Het verschijnen van de mp3-encoder in eerdere beta-versies oogstte aanvankelijk veel verbazing. Het softwarebedrijf probeert namelijk al jaren zijn eigen geluidsbestand (Windows Media Audio) te promoten. Door nu een 'inferieure' mp3-encoder aan te bieden, zou WMA meer aandacht krijgen, zo was de redenering van sommigen. Microsoft bestrijdt dat.

Het softwarebedrijf verwacht zelf dat WMA in populariteit zal stijgen als het geïntegreerd is in het nieuwe besturingssysteem. Veel gebruikers zullen simpelweg het geluidssysteem van Microsoft gebruiken omdat het standaard aanwezig is. Dezelfde situatie deed zich voor met de Internet Explorer vanaf het moment dat het in Windows geïntegreerd was.

En de acceptatie van WMA zou nog wel eens sneller kunnen gaan dan de acceptatie van de Internet Explorer ten opzichte van andere browsers. De meeste kwalitatief goede mp3-encoders zijn niet gratis. Netscape was en is dat wel.