Anorexia genetisch bepaald

Jarenlang werd gedacht dat meisjes die zichzelf bijna doodhongeren last hebben van het opgedrongen slankheidsideaal, van de neiging tot perfectionisme of de angst voor volwassenheid. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht komen nu met een andere verklaring: een bepaald gen zou mogelijk veroorzaker zijn van de vermageringsziekte anorexia nervosa, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Farmacoloog R. Adan onderzocht het DNA van 145 anorexiapatiënten en vond bij zestien van hen een afwijking van het AgRP-gen. Afwijkingen in dat gen leiden tot een variatie in neuropeptide, een eiwit dat de etende mens laat weten wanneer hij vol zit. Te veel AgRP leidt tot vreet- en vetzucht. Te weinig van het gen kan een gebrek aan honger betekenen.

Als zijn bevindingen kloppen, wil de farmacoloog proberen een geneesmiddel te fabriceren dat de werking van het gen nabootst. 'Indien anorexia bij een aantal patiënten inderdaad is terug te voeren op een defect gen, dan kan dat betekenen dat ze met een medicijn kunnen worden geholpen.'

In Nederland lijden ongeveer veertigduizend patiënten aan anorexia en boulimia. Zo'n 15 procent van de anorexia-patiënten overlijdt aan de ziekte. Bij eenderde van alle patiënten wordt de eetziekte chronisch.