Marihuana vergroot kans op hartaanval

Volgens een Amerikaanse studie bevordert marihuana, waarvan al is geweten dat het slecht is voor het hart, het risico op een hartaandoening vooral bij oudere gebruikers. Bij veertigers die aan een onderzoek meewerkten en die reeds een hartaanval hadden gehad bleek het risico op een nieuwe aanval in het eerste uur na het roken van marihuana bijna 5 maal hoger te liggen.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de studie was 44 jaar. In het eerste uur na gebruik van marihuana lag het risico op een hartaanval 4,8 maal hoger dan in periodes van onthouding. Bovendien lag het risico 1,7 maal hoger in het tweede uur na gebruik. Zoals voor alle risicofactoren die kunnen leiden tot hartaandoeningen nemen die risico's toe bij het ouder worden, aldus Murray Mittleman van het Beth Israel Deaconess medisch centrum van Boston, een van de auteurs van de studie.
Eerdere studies hadden al aangetoond dat het gebruik van marihuana het hartritme doet toenemen, de bloeddruk verandert of kan leiden tot de vorming tot vetophopingen in de aders.