Experimentele doping is dodelijk

Het opsporen van dopingcircuits krijgt op korte termijn de hoogste prioriteit van Justitie. Geschokt en verbijsterd hebben zowel de Nederlandse politiek als tal van medici gereageerd op het nieuws over de allernieuwste dopingproducten die momenteel in de topsport worden gebruikt. In de Ronde van Italië werd duidelijk dat levensgevaarlijke medicijnen, die pas in de eerste experimentele fases zitten, reeds op grote schaal worden toegediend. Omdat deze middelen alleen illegaal verkrijgbaar zijn, heeft het criminele circuit de topsport definitief omarmd.

"Dit is het bewijs dat het vijf voor twaalf is", concludeert CDA-kamerlid Joop Atsma, tevens voorzitter Nederlandse Wielrenunie. "Minister Korthals van Justitie heeft me toegezegd dat er spoedig keihard wordt opgetreden tegen de handel in illegale medicijnen en de handel van onbevoegden in medicijnen. De wetgeving is onlangs aangepast zodat handelaren tot een gevangenisstraf van zes jaar kunnen worden veroordeeld."

Atsma is reeds enkele maanden op de hoogte dat het antikankermiddel RSR-13, dat pas in 2007 op de markt komt, in de topsport wordt gebruikt. Afgelopen weekeinde werd in Italië ook het genetisch gemanipuleerde hemaglobine HemAssist aangetroffen. "Bij een studie die drie jaar geleden naar dit product werd gedaan, stierf bijna vijftig procent van de patiënten", benadrukt Guido Costongs, een toonaangevende laboratoriumarts op het gebied van doping. "Het onderzoek naar dit medicijn is daarna acuut gestopt."

Volgens Costongs was er vanuit de internationale sportwereld al een jaar geleden indirect vraag naar RSR-13: "Nadat deze geruchten mij ter ore kwamen, heb ik navraag gedaan." Ook hem werd het gevaar van het product snel duidelijk: "Alle onderzoekers gaven hetzelfde antwoord: Wie RSR-13 in dit stadium gebruikt, speelt met zijn leven."

Ook het IOC-dopinglaboratorium reageert heftig verontrust. "De topsport ging al ver, maar hiermee gaat men nog een stapje verder", verklaart directeur Douwe de Boer vanuit Lissabon. "Wij kennen het product niet, maar zo zijn sporters ons altijd een stapje voor. Dat ze nu als proefkonijnen producten gebruiken die nog in de experimentele fase zijn, is héél verontrustend. Al is het ook opmerkelijk hoe dit product bij de sporters terecht komt. Artsen of de farmaceutische industrie moeten hieraan hebben meegewerkt."