Veemarkten gaan definitief sluiten

De acht veemarkten in Nederland sluiten definitief hun deuren. Ze zeggen niet aan de strenge eisen te kunnen voldoen die minister Brinkhorst van Landbouw hen heeft opgelegd na de mond- en klauwzeercrisis.

Dat heeft de Groep Nederlandse Veemarkten (GNV) maandag in spoedberaad besloten, zo heeft woordvoerder A. Dijkstra meegedeeld. De veemarkten zouden maandag voor het eerst weer opengaan na de crisis, maar hielden de deuren nog gesloten. ,,En die blijven gesloten'', aldus Dijkstra.
Door de sluiting zullen enkele honderden banen bij de markten zelf verdwijnen. Verder verliezen nog eens circa tweeduizend merendeels kleine zelfstandige veehandelaren hun werk.

Eisen

Volgens Dijkstra is sluiting blijkbaar de wens van de minister. ,,De voorwaarden waaraan de veemarkten moeten gaan voldoen, zijn volstrekt ridicuul. Brinkhorst duwt gewoon zijn zin door.'' Overleg ziet de groep niet meer zitten. ,,De afgelopen weken hebben we voortdurend geprobeerd in overleg te raken. Ambtenaren gaven steeds de indicatie dat we op de goede weg zaten met onze eigen voorstellen tot verandering. Maar vrijdag kregen we opeens een waslijst aan eisen aangeleverd.''

De veemarkten denken niet aan de eisen te kunnen voldoen, omdat daar op korte termijn torenhoge investeringen voor nodig zijn. Geld dat de veemarkten niet hebben. ,,Zo moeten we bijvoorbeeld de wasserettes voor de wagens overdekken. Zo'n overdekking kost per veemarkt tussen de 1,5 en 2 miljoen gulden. En terwijl er meer lasten op ons afkomen moet de aanvoer van dieren afnemen.''

Volgens Dijkstra hebben ook gemeenten er genoeg van. De veemarkten in Doetinchem, Purmerend en Utrecht zijn gemeentelijke ondernemingen. De andere vijf in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Den Bosch en Leiden zijn private bedrijven.