Straatroof gebeurt vaak door scholieren

Scholieren zijn verantwoordelijk voor een groot aantal straatroven in Den Haag, waarvan ook veel pizzakoeriers het slachtoffer werden.

Ze vormen het merendeel van de 218 daders van straat- en tasjesroven, die in de afgelopen twaalf maanden door de politie zijn opgepakt. Daarbij was een opvallende rol weggelegd voor het zogeheten Sim-team, dat december vorig jaar aan het werk ging.
Sindsdien hebben pizzakoeriers geen nieuwe aangiften van beroving meer gedaan. Ze waren het afgelopen jaar nog veelvuldig slachtoffer in de wijken Laak, Spoorwijk en Molenwijk. Sinds juni vorig jaar werden daar 21 aangiften gedaan van straatroof. In negen gevallen ging het om pizzakoeriers in met name Laak. Pizzabakkers besloten daarop in die wijken niet meer te bezorgen.
Politiemensen van de bureaus Laak - Escamp - Loosduinen vormden daarop het Sim- team, genoemd naar het kaartje in mobiele telefoons. Mobieltjes zijn gewilde objecten voor straatrovers. Het team houdt zich bezig met straat- en tasjesroven in het algemeen. De pizzakoeriers vormen een specifiek onderdeel van hun taak. Inmiddels zijn zeven van de negen overvallen op pizzakoeriers opgelost en zijn de daders voorgeleid.

veel scholieren

Met de 218 aanhoudingen zijn ook veel andere en oude zaken opgelost. De berovingen blijken voor een groot deel te worden gepleegd door jongeren die naar school gaan. Van de meesten is achterhaald op welke school ze zitten. Politie, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering en de leiding van die scholen hebben afspraken gemaakt over een project voor ex-gedetineerde scholieren, die klasgenoten vertellen wat de gevolgen zijn van een beroving voor alle betrokkenen.

De politie heeft inmiddels gesproken met eigenaren van pizzabedrijven over het succes van het Sim-team. In overleg wordt nu bekeken of en hoe de bezorging in de geboycotte wijken kan worden hervat. De politie zal ook pizzakoeriers inlichten hoe ze de kans verkleinen te worden beroofd.