Timothy McVeigh geëxecuteerd

In de federale gevangenis in het Amerikaanse Terre Haute is de terrorist Timothy McVeigh geexecuteerd. Hij kreeg een dodelijke injectie in zijn rechterarm toegediend.

Het was de eerste federale executie in 40 jaar. McVeigh pleegde in 1995 een bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma. Daar kwamen toen 168 mensen bij om, onder wie 19 kinderen in een kinderdagverblijf. 300 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de bomaanslag volgden de executie via een groot tv-scherm. Naast ruim 100 demonstranten die voor en tegen de doodstaf betoogden, waren er vooral journalisten en politiemensen.

Update

Timothy McVeigh heeft géén gebruik gemaakt van zijn recht om een laatste verklaring af te leggen. In plaats daarvan overhandigde hij het gedicht Invictus (onoverwinnelijk, 1875) van de Engelse dichter William Henley. De slotregel ( "I am the master of my fate; I am the captain of my soul") onderstreepte nog eens dat hij geen berouw had en bereid was te sterven.

McVeigh bleef tot het eind toe kalm en gaf alle medewerking. Voordat hij de dodelijk injectie kreeg, keek hij alle ruim twintig aanwezigen afzonderlijk aan. Daarna richtte hij zijn blik naar het plafond. Hij stierf met open ogen.