Toerist met fosforgranaat naar terras

Strandpaviljoen 't Klavertje Vier in Groote Keeten (nabij Callantsoog) werd zaterdagavond opgeschrikt door de vondst van een zogenaamde fosforgranaat. Een Nederlandse toerist had tijdens een strandwandeling het explosief gevonden en had het meegenomen naar de strandtent, omdat hij niet goed wist wat hij er mee aan moest.

M. van Klaveren was er niet zo blij mee toen de granaat op haar terras werd neergelegd. In allerijl werd na achten de politie gebeld die vervolgens de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) en de reddingbrigade inschakelde. Volgens hun lezing was de betreffende granaat 'ongevaarlijk'.
De betreffende granaten worden vanuit helikopters in zee gegooid. Wanneer ze tot ontploffing zijn gebracht, kan van bovenaf worden gezien wat er zich in het water bevindt. De betreffende fosforgranaat was niet ontploft en was op het strand bij Groote Keeten aangespoeld.
F. van Klaveren, eigenaar van 't Klavertje Vier', was er zelf niet bij, maar heeft het verhaal van zijn dochter gehoord. ,,Die granaat was zo'n dertig, veertig centimeter groot. Ik had het fijn gevonden wanneer die man die granaat lekker had laten liggen.''

Volgens Van Klaveren werd de granaat meegenomen en door de EOD tot ontploffing gebracht. De versie van J. Timmerman, aangesloten bij de reddingbrigade, verschilt daarin: ,,De granaat is begraven op een stil plekje. Van de week wordt hij opgegraven en onschadelijk gemaakt.''