Drop verkort zwangerschap

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap grote hoeveelheden drop eten maken twee keer zo veel kans dat hun kind te vroeg wordt geboren dan vrouwen die nauwelijks drop eten. Dat zeggen artsen uit Finland. Zij deden onderzoek bij ruim 1000 vrouwen en hun gezond geboren kinderen.

Er werd onderscheid gemaakt tussen drie groepen. De vrouwen die tijdens hun zwangerschap weinig drop aten, vrouwen die tussen de 250 en 499 gram per week van de zwarte lekkernij naar binnen werkten en zwangeren die een pond of meer drop per week verorberden.

Uit de vergelijking kwam naar voren dat vrouwen uit de laatste groep twee keer zo veel kans hadden om te vroeg, namelijk voor de 38e week van de zwangerschap, te bevallen. Hoewel gemiddeld de bevalling van vrouwen die extreme hoeveelheden drop eten, slechts 2,5 dagen eerder plaatsvond, waarschuwen de betrokken artsen wel degelijk voor het gevaar van de vroeggeboorte.

Een verklaring voor de vroeggeboorte zou volgens de onderzoekers wellicht gevonden kunnen worden in de stof glycyrrhizin, die in drop is verwerkt. Deze stof heeft vermoedelijk effect op het hormonale evenwicht en zou het krijgen van weeën kunnen aanzetten.