Elite eist miljoenen van de BBC

Maandag begint voor de High Court in Londen een veelbesproken mediaproces. Het modellenagentschap Elite eist meer dan 5 miljoen gulden schadevergoeding van de Britse openbare omroep BBC.

De zaak gaat om een aflevering van de documentaire reeks 'MacIntyre Uncovered'. De beladen uitzending is ook op de Nederlandse tv te zien geweest. In de met verborgen camera's gefilmde reportage werd het modellenmilieu afgeschilderd als een oord van verderf, waar tienermeisjes ten prooi vallen van drugsdealers en andere louche heerschappen.
Een Brits model dat volgens de documentaire een cocaïneverslaafde was, werd ontslagen. Ook de booker die haar de drugs verkocht, vloog aan de deur. Op hoger niveau hielden enkele directeurs de eer aan zichzelf en stapten op.

Sensatie scenario

Elite zal voor de rechtbank de eerlijkheid van de programmamakers in twijfel trekken. Volgens het modellenbureau werden uit 300 uren beeldmateriaal alleen de fragmenten vertoond die in ''het scenario van sensatiezoekers'' pasten. Uit zinnen zouden woorden zijn geknipt zodat de uitspraken een heel andere wending kregen. Ook toonde de BBC niet hoe undercoverjournalist Donald MacIntyre zelf beweerde seks met minderjarigen te hebben in de hoop dat Elite-bonzen op het onderwerp zouden inpikken.

In een officiële mededeling zegt de Britse openbare omroep achter het programma en zijn makers te staan.