Belastingen voor Nederlanders in België

Nederlanders die in Nederland werken maar in België wonen, moeten daar straks toch meebetalen aan gemeentelijke belastingen. Dat blijkt een gevolg van het nieuwe belastingverdrag dat deze week is afgesloten tussen Nederland en België.

Als beide parlementen het goedkeuren kan het in 2003 ingaan. Nu kunnen Belgische gemeenten geen lokale belastingen innen bij Nederlanders die in hun gemeente wonen. Dat komt omdat de Nederlanders over hun arbeidsinkomsten alle belasting betalen in Nederland, terwijl België de lokale belastingen baseert op de rijksbelastingen.

De Belgische lokale overheden in de grensgebieden zijn al jaren geïrriteerd over dit systeem, omdat de Nederlandse inwoners niet meebetalen maar wel gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen. De laatste jaren zijn nogal wat Nederlanders uitgeweken naar België als woonland.

Het nieuwe verdrag maakt een eind aan dit systeem, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag. Het houdt volgens hem globaal in dat Nederland en België een deel van de opbrengsten van elkaars grenswerkers aan elkaar overdragen. De verdeelsleutel is nog niet bekend.