McVeigh wil geen uitstel van executie

riduce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Timothy McVeigh geeft de strijd tegen zijn executie op. Hij is ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in de bomaanslag in Oklahoma City in 1995. Daarbij kwamen 168 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. De terechtstelling van McVeigh is maandag.

McVeigh (33) nam zijn besluit nadat een Amerikaans federaal hof van beroep in Denver donderdag een verzoek om uitstel had afgewezen. Advocaat Robert Nigh van McVeigh zei kort na de uitspraak van het hof dat zijn cliënt had besloten niet verder in beroep te gaan. Hij ,,wil geen verdere juridische stappen ondernemen om zijn executie te voorkomen'', zei Nigh. ,,Hij wil nu de laatste benodigde voorbereidingen treffen zodat hij klaar is om maandag te sterven''.

In hun vonnis stelden de drie rechters van het hof dat ,,zelfs indien uitgegaan wordt van fraude (door de federale politie FBI), is McVeigh er totaal niet in geslaagd aan te tonen op welke gronden uitstel zou kunnen worden verleend''.

De advocaten van de verdachte hadden nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij Amerikaanse Hooggerechtshof. Maar dat zullen zij niet doen, omdat McVeigh er geen prijs op stelt.

Vorig jaar december nam hij een soortgelijk besluit. Hij veranderde pas vorige maand van mening toen de FBI bekendmaakte dat zij zo'n 4000 documenten niet aan de rechter ter beschikking hadden gesteld tijdens het proces in 1997.