Antwerps Megabordeel ook voor bejaarden

Xamira had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De stad Antwerpen bouwt een megabordeel in het Schipperskwartier. Het enorme complex is bedoeld voor prostituees die straks op straat belanden De stad wil de hoerenbuurt terugdringen tot drie gedoogstraten. Behalve peeskamertjes zal het megabordeel ook een gezondheidscentrum en een bejaardentehuis voor prostituees op rust herbergen.

De Antwerpse politie sluit deze week nog 15 bordelen in het Schipperskwartier. Daarmee is de oorlog tegen de uitdijende prostitutie ingezet. De panden, goed voor 23 vitrines, die de komende dagen worden gesloten, vallen buiten de toekomstige gedoogzone. Het gaat om bordelen op de Sint-Paulusplaats, de Schipperskapelstraat en de Kleine Kraaiwijk.

De eerste fase van de terugdringing van de hoerenbuurt is ingezet. "We beginnen in de periferie. In een tweede en derde fase pakken we de bordelen aan in de onmiddellijke rand van de gedoogzone", legt zonecommissaris Serge Muyters uit.

Door de sluiting staan in de eerste fase goed vijftig hoeren op straat. Later worden er dat nog veel meer. Omdat binnen de gedoogzone lang niet genoeg vitrines zijn voor al die dakloze prostituees, neemt de stad een opmerkelijk initiatief. Ze kocht voor 22 miljoen een enorm magazijncomplex aan de Verversrui. Dat moet op termijn worden omgebouwd tot megabordeel.

"Uiteraard wordt de stad geen bordeelhouder", drukt schepen Tuur Van Wallendael alle speculaties de kop in. "We willen het pand, zodra het is verbouwd, in concessie geven aan een bonafide exploitant. De stad denkt er zelfs aan voor die exploitatie zelf een organisatie in het leven te roepen." Juridische experts zoeken nog volop uit welke constructie hiervoor kan worden opgezet.

Van Wallendael beklemtoont dat de beslissing vooral is ingegeven door bekommernis om de prostituees. "We willen de meisjes de mogelijkheid bieden om hun werk in menswaardige omstandigheden uit te voeren", verzekert hij. "Vandaar dat er ook een gezondheidscentrum in het pand zal komen en eventueel zelfs een soort oudmannekeshuis voor hoeren op rust."