Donker Afrika heeft geen licht

Tientallen miljoenen Nigerianen zullen het de komende weken zonder elektriciteit moeten stellen. In bijna eenderde van de 36 provincies in Nigeria is de stroomvoorziening aangetast, doordat een elektriciteitsmast bij de stad Abudu is ingestort.

Volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse elektriciteitsbedrijf hebben vandalen op vier juni de mast naar beneden gehaald om de onderdelen op de zwarte markt door te verkopen. Verwacht wordt dat het ongemak, dat onder meer de steden Port Harcourt, Onitsha, Enugu en Aba treft, nog twee weken zal duren.

Dit soort vandalisme is niet uitzonderlijk. Begin dit jaar kondigde de regering nog aan de diefstal van staatseigendommen harder te zullen aanpakken. Het elektriciteitsbedrijf NEPA is een van de meest corrupte ondernemingen van Nigeria. Het bedrijf geeft zelf toe dat veel materiaal zo slecht wordt onderhouden, dat veel elektriciteitsmasten op instorten staan.

De afkorting NEPA staat in de volksmond van Nigeria, waar Engels de officiële taal is, voor 'Never Expect Power Again' (Verwacht nooit meer stroom).