NOS denkt aan apart nieuwskanaal

De Raad van Bestuur van de NOS heeft twee werkgroepen ingesteld die onder meer de wenselijkheid onderzoeken van een apart nieuwskanaal. Dat heeft een NOS-woordvoerder donderdag gezegd.

Naast het nieuwskanaal kijken de werkgroepen ook naar een apart cultuurkanaal en naar zogenoemde 'thematisering' via nieuwe media als internet. De groepen zijn in het leven geroepen na een nog vertrouwelijk rapport van onderzoeksbureau McKinsey. Dat bureau voorspelt dat ,,het media-aanbod in de toekomst thematisch geordend zal zijn''.

De publieke omroepen willen via de werkgroepen beslissen of ze die thematische aanpak via een vierde tv-kanaal willen realiseren of via internet. Medio augustus moeten ze eruit zijn, waarna de Raad van Bestuur een knoop doorhakt. ,,De beslissing moet ook rond die tijd vallen, omdat dan de meerjarenbegroting wordt vastgesteld'', schetst de NOS-zegsman. Als de omroepen kiezen voor een apart themakanaal moet dat binnen een half jaar in de lucht zijn.

De NOS speelt al langer met de gedachte van een nieuwskanaal, maar tot dusver kwam het er niet van omdat de daarbij geplande samenwerking met regionale omroepen niet van de grond kwam. De regionale zenders wilden zelf baas blijven op hun eigen zenders. Daarom roept de NOS als het doorgaat een eigen zender in het leven, waar 'regionalen' eventueel aan kunnen leveren.