Beleggers dumpen massaal KPN

Bij aandeelhouders van KPN heeft de paniek volledig toegeslagen. Voor de derde achtereenvolgende dag is het aandeel van de voormalige staats-PTT, die momenteel zucht onder een schuld van 23,2 miljard euro (51,1 miljard gulden), flink in waarde gedaald op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel sloot gisteren ruim 5 procent lager op 7,77 euro, na eerder op de dag op een absoluut dieptepunt van 7,25 euro te hebben gestaan. Een jaar geleden werd voor een aandeeltje KPN nog 54 euro betaald. Ondanks de fors gedaalde koers zijn koopjesjagers nog in geen velden of wegen te bekennen.

De onrust op de beurs lijkt nu ook over te slaan naar politiek Den Haag. GroenLinks heeft staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer) gevraagd wat er gebeurt indien KPN failliet zou gaan als gevolg van zijn torenhoge schulden.

KPN is in de problemen gekomen door de aanschaf van peperdure umts-licenties en de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus. Om de schuldenlast te verminderen, wil KPN bepaalde belangen verkopen. Maar hiermee wil het niet zo vlotten. Doordat andere telecombedrijven door de aanschaf van umts-licenties eveneens diep in de schulden verkeren, hebben ze weinig geld om iets van KPN te kopen.

Om de schulden toch te kunnen verlichten, overweegt KPN nu met een aandelenemissie van circa 5 miljard euro te komen. Dit heeft onder beleggers geleid tot grote paniek, waarop ze het aandeel massaal zijn gaan dumpen.