Oorlogsmisdadiger betoont spijt

De Nederlandse ex-SS'er en veroordeelde oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam heeft dinsdagavond voor de Duitse televisie en in het NOS Journaal gezegd dat hij spijt heeft van zijn gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoogendam - alias De Bokser - dwong tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakte joden en andere arrestanten met geweld tot bekentenissen. Het Journaal toonde fragmenten uit een vraaggesprek van de Duitse televisie met Hoogendam.

,,Het is te laat om te zeggen dat ik berouw heb, berouw komt altijd te laat. Maar zoals ik er nu over denk, zou ik het nooit weer doen'', aldus Hoogendam. ,,Wij hebben alleen partizanen en Duitsers die hebben geholpen, mishandeld.'' Hoogendam zei 56 jaar op de vlucht te zijn en niet meer te willen vluchten.

Regionaal historicus A. Metselaar toonde zich in de Journaaluitzending niet overtuigd van de excuses van Hoogendam. ,,Ik zie geen emotie bij deze man. Wie hij opgepakt heeft waren onschuldige burgers, of burgers die onderduikers hadden, of waarvan de kinderen waren ondergedoken. Maar dat waren geen partizanen.''