'De Boer gebruikte Nandrolon niet opzettelijk'

Frank de Boer heeft geen nandrolon genomen. Althans, niet opzettelijk. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat een Franse professor in Straatsburg verrichtte in opdracht van de voetballer. Het onderzoek bestond uit een haaranalyse.

,,Nu is bewezen dat ik geen nandrolon heb geprikt of geslikt'', aldus De Boer. Maar volgens het Nederlands centrum voor Dopingsonderzoek (NeCeDo) is zo'n test niet honderd procent betrouwbaar. De advocaten van De Boer, het zogenoemde A-team, wijzen op de haartest die de Duitse voetbaltrainer Cristoph Daum nota bene zelf liet doen na een beschuldiging van cocaïne-gebruik. Die wees uit dat Daum wel degelijk coke had gebruikt, waarna hij opstapte als trainer van Bayer Leverkusen en de baan van bondscoach aan zich voorbij zag gaan.

De Boer is blij met het resultaat. Zijn vermoeden dat het stimulerend middel in een voedingssupplement zat, is hiermee bevestigd. ,,Van vals spel, zoals in de internationale reglementen staat, is geen sprake dus. De vraag is wel wat de UEFA, de Europese voetbalunie, hiermee doet.''

De UEFA spreekt zich 14 juni uit over de dopingaffaire. De Boer werd positief bevonden na de UEFA Cupwedstrijd met Barcelona tegen Celta de Vigo. Hij wacht ook nog op de uitkomsten van een urine- en bloedonderzoek in een laboratorium in Groningen.