IJzertekort slecht voor wiskundeknobbel

Een tekort aan ijzer in het bloed, hoe licht ook, kan de oorzaak zijn van een slecht gemaakt wiskundeproefwerk of -examen. Dat is gebleken uit Amerikaans onderzoek.

Het verband tussen bloedarmoede (een ijzerterkort) en een slechter begrip van wiskunde verklaart mogelijk waarom tienermeisjes vaak slechter zijn in wiskunde dan jongens.
Door de menstruatie hebben meisjes vaker last van bloedarmoede dan jongens. Bovendien kan een tekort aan ijzer worden veroorzaakt door te lijnen met te weinig ijzerhoudende voeding in het dieet.

Volgens het onderzoek scoorden jongeren met een ijzertekort twee keer zo vaak slecht in een standaard wiskundetest dan anderen. Het verschil was het grootst bij meisjes, terwijl juist bij hen ijzergebrek vaak voorkomt.

"Uit studies is gebleken dat meisjes op de basisschool en in de brugklas beter presteren dan jongens. Dat patroon keert zich om op de middelbare school en daarna op de vervolgopleiding," aldus een onderzoeker. Hun onderzoek verklaart mogelijk waarom dat zo is.