Junkies na autoradio's met honden aan de haal

Het komt steeds vaker voor in het Amsterdamse centrum dat honden als een extra inkomstenbron worden gebruikt door junks. Verscheidene hondeneigenaars hebben gemerkt dat deze verslaafden door diefstal van hun geliefde viervoeters aan extra geld trachten te komen.

Een emotioneel voorbeeld was de verdwijning een aantal dagen geleden van 'Pele' in Amsterdam. Leonoor Wijsmuller was 2 hele dagen op zoek naar haar hond, nadat een junk met het beest aan de haal was gegaan. Een groep van 15 vrienden heeft voortdurend het centrum van de stad doorzocht.

Omdat autoradio's en fietsen bij junks de laatste tijd amper nog in trek zijn, proberen sommigen als vervanging enkele tientjes te verdienen met het verhandelen van dieren. Vooral honden die buiten voor de ingang van winkels worden achtergelaten zijn een favoriete prooi.

Pele, een Jack Russell terriŽr werd donderdagmiddag voor de deur van een supermarkt in de Jordaan door een onbekende meegenomen. Het dier was tijdens het boodschappen doen een paar minuten onbeheerd achtergelaten.

"We hebben uren gezocht en overal geroepen", vertelt 'bazin' Leonoor. "Ik was er helemaal kapot van. De beloning die we overal beloofden werd elk moment hoger. Na een tip belandden we in een smartshop waar we Pele voor vijf tientjes konden kopen."

Leonoor Wijsmuller: "De speurtocht naar Pele was een vreselijke ervaring. Tijdens onze jacht zijn we door verschillende bekenden van de dader bedreigd. Zij herkenden de verdachte van een foto die door een bewakingscamera van de supermarkt was gemaakt."

Ze is stomverbaasd dat de dader, die in het weekeinde door de politie op grond van zijn signalement kon worden aangehouden, meteen daarna weer werd vrijgelaten. Uit angst voor wraakacties is ze met haar geliefde huisdier buiten de stad ondergedoken.

Politieman Ron Beekmeijer van het Amsterdamse bureau Raampoort bevestigt de nieuwe trend in diefstallen. "Het gebeurt steeds vaker dat we dit soort aangiften krijgen. Junks is niets te gek. Ze grijpen alles waar ze geld aan kunnen verdienen en voor dit soort huisdieren bestaat blijkbaar een markt."