Oranje door oog van de naald

Het Nederlandse Elftal is eerder op de avond ontsnapt aan een nederlaag tegen Estland, wat uitschakeling voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan 2002 zou kunnen betekenen. Door de 4-2 overwinning is er echter nog hoop op een zgn. playoff-wedstrijd, waardoor Oranje zich alsnog kan kwalificeren voor het eindtoernooi.

Na een rommelige wedstrijd, deels te wijten aan de barre omstandigheden (stadion pas half afgebouwd, slecht veld) kwam Nederland pas in de slotfase aan de overwinning. Estland zorgde zo'n 20 minuten voor tijd voor een sensatie door Oranje op 1-0 achterstand te brengen. Nadat al snel door een van richting veranderd schot van Frank de Boer Nederland weer op gelijke hoogte zette, scoorden de Esten wederom. Vanwege het gebrek aan motivatie leek de taak om met 3 punten naar huis te gaan welhaast onmogelijk voor Nederland.

Door de inbreng van vers bloed (o.a. van Hooydonck en van Nistelrooij) wist Nederland in de allerlaatste minuten van de wedstrijd de 2-1 achterstand toch nog om te buigen in een 2-4 overwinning. Het miljoenenteam kwam er dus genadig af tegen de mindere helden van Estland.

Oranje moet de komende kwalificatiewedstrijden winnen, wil het aanspraak kunnen maken op de playoffwedstrijd. Vooral de wedstrijd tegen Ierland in september is van groot belang.