Nieuwe zilveren guldens

Het kabinet heeft vrijdag besloten echt zilveren en gouden guldens te laten maken. De munt is vooral bedoeld voor verzamelaars die ze in een doosje willen bewaren. Wegens de hoge kosten worden de zilveren en gouden exemplaren flink duurder dan een gulden.

Nederland komt met de speciale uitgaven wegens het einde van de gulden als wettig betaalmiddel. De munt wordt 28 januari 2002, na 536 jaar, vervangen door de euro.

De gulden was oorspronkelijk al een gouden munt. Het is voor het eerst sinds vele tientallen jaren dat een munt weer in gouden vorm verschijnt. Een zilveren exemplaar is minder historisch: tot 1967 waren alle guldens van dit edelmetaal. Sindsdien zijn alle guldens van het goedkopere nikkel gemaakt.

Het kabinet heeft tevens besloten tot een gulden met een speciaal ontwerp. Deze krijgt wel zijn eigenlijke waarde en is bedoeld voor gewone betalingen. De munt wordt op 21 juni bij de Koninklijke munt in Utrecht geslagen. Het ontwerp is gemaakt door de twaalfjarige basisscholier Tim van Melis uit Brabant. Het ministerie van Financiën beslist later hoe duur de munten worden en wanneer ze verschijnen. Ook de hoeveelheid is nog onzeker.