Politie opent jacht op motorsteps

Rubbertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie Zaanstreek/Waterland is begonnen met de inbeslagname van de zogenaamde elektrische step ook wel e-step genoemd. De autopeds zijn verboden op de openbare weg.

De politie wil toekomstige kopers van de steps waarschuwen. ,,Ze zijn verboden op de openbare weg, maar worden wel gewoon verkocht. De steps kosten al gauw rond de duizend gulden. Dat is dus puur weggegooid geld als je hem niet kunt gebruiken'', aldus S. Jongbloed agent in opleiding bij de politie Zaanstreek/Waterland.
Samen met haar collega's H. van Eijk en M. van het Veer, nam Jongbloed gisteren twee steps in beslag. De eigenaar vertelde dat hij de steps 'gewoon' in de winkel had gekocht.
De e-steps worden daarnaast op internet aangeboden. Het vervelende is dat als je de aankoop eenmaal gesloten hebt, je er alleen gebruik van kunt maken op eigen terrein. Er mag dus geen deelname aan het verkeer plaatsvinden.
Een uitspraak van De Hoge Raad van 7 november 2000 bekrachtigt dit. ,,Het gebruik van de step op de voor het openbaar verkeer openstaande weg is ongeoorloofd. (...) Het ongecontroleerde bezit van de motorstep is in strijd met de wet en het algemeen belang'', aldus fragmenten uit een artikel in de april uitgave van het vakblad voor verkeerszaken Verkeersknooppunt.

Civiele zaak

De politie Zaanstreek/Waterland wil ingrijpen voor de rage zich doorzet en nog meer consumenten de dupe worden van de aanschaf van de e-step. ,,Mensen die al in het bezit zijn van een step adviseren wij om terug te gaan naar de winkel of om een civiele zaak aan te spannen, al is dat laatse tijdrovend'', zegt Jongbloed. Haar collega H. van Eijk voegt hier aan toe dat het puur een waarschuwing betreft omdat er nog geen officieel verbod op de verkoop van de steps is. ,,We moeten het meteen aanpakken en zeggen dat het niet kan en niet mag'', aldus Van Eijk.
De steps die zij beslag namen, zijn van het type GSMOON E-scooter. Vorige week werden er ook al twee steps van de openbare weg gehaald.

Andere politiekorpsen in Noord-Holland hebben nog geen problemen met de motorstep. In Noord-Holland Noord en Kennemerland houden ze het vooralsnog op 'een rage uit de grote stad'. De steps zijn aldaar nog niet geconstateerd. Het probleem schuilt volgens hen in het feit dat een step officieel als een voetganger gezien wordt. Zodra daar een motor op zit valt de step in de categorie bromfietsen. Vanaf dat moment zijn een helm en een bromfietscertificaat verplicht.