Uitlevering Pinochet aan Argentinië afgewezen

Een Chileense rechter heeft de uitlevering van de voormalige dictator Augusto Pinochet aan Argentinië afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Santiago donderdag meegedeeld.

Argentinië wilde Pinochet, die Chili van 1973 tot 1990 bestuurde, berechten in verband met de moord op de vroegere Chileense opperbevelhebber Carlos Prats en diens vrouw in september 1974. Beiden, die kort na de militaire staatsgreep naar Argentinië vluchtten, kwamen om toen hun auto in Buenos Aires werd opgeblazen. De drie dochters van het vermoorde echtpaar hebben de zaak in Argentinië aanhangig gemaakt.

Rechter Jorge Rodriguez Ariztia oordeelde dat het ,,ontoelaatbaar'' is Pinochet aan de Argentijnse justitie overgedragen. Hij meende dat het uitleveringsverzoek van de Argentijnse justitie niet voldoet aan de eisen die de Chileense wet stelt. De definitieve beslissing ligt bij het Hooggerechtshof.

Pinochet ontkwam vorig jaar in Groot-Brittannië aan uitlevering naar Spanje. Dat land wilde hem berechten voor schendingen van de mensenrechten waarvan Spanjaarden het slachtoffer zijn geworden. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw was de oud-dictator te ziek om terecht te staan.