F1 : Newey naar Jaguar

Adrian Newey, topontwerper in de Formule 1, verhuist van McLaren naar Jaguar. De transfer is een belangrijke stap voorwaarts voor het ambitieuze Jaguar dat afgelopen weekeinde in Monaco de eerste punten van het seizoen haalde. Eddie Irvine werd daar derde.

Newey geldt als de invloedrijkste specialist in aerodynamica, een van de belangrijke aspecten van Formule 1. Hij bracht als technisch directeur McLaren de afgelopen jaren naar de top. Hij ontwierp de auto's waarmee Mika Hakkinen in 1998 en 1999 wereldkampioen werd. De 42-jarige Brit werkte voor 1997 bij Williams, dat onder zijn leiding vier wereldtitels bij de coureurs en de constructeurs haalde.

Newey begint in augustus 2002 bij Jaguar. De spectaculaire transfer is een succes van sportchef Niki Lauda. Newey is ook goed bevriend met teambaas Bobby Rahal. De Amerikaan denkt dat de ontwerper zijn renstal overwinningen kan brengen. ,,Zijn invloed domineerde het laatste decennium. Dit nieuwe hoofd! stuk met Jaguar geeft Adrian de mogelijkheid een van de populairste namen in de autosport wereldkampioen Formule 1 te maken'', aldus Rahal.

Newey ontvangt voor zijn vijfjarig contract bij Jaguar volgens het Britse vakblad Autosport bijna 60 miljoen gulden. ,,Het was geen gemakkelijk besluit om McLaren te verlaten. Ik heb er vier mooie jaren gehad'', zei hij. ,,Maar het vooruitzicht om met Bobby te werken en de uitdaging bij Jaguar bleken onweerstaanbaar.''