Rokers krijgen afkickpil wel vergoed

Minister Borst (Volksgezondheid) wil de anti-rookpil Zyban toch vergoeden voor rokers die echt van hun verslaving af willen. Voorwaarde is wel dat ze onder begeleiding therapie volgen.

Rokers krijgen de kosten vergoed voor een poging of vijf, daarna moeten ze de pil zelf betalen. Deze toezegging deed minister Borst gisteren in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Tabakswet.

De bewindsvrouw meldde tevens dat Zyban in een enkel geval epilepsie kan veroorzaken. Er zijn in Nederland acht gevallen bekend. De fabrikant past de bijsluiter van de pil aan. Vooral rokers die ook medicijnen tegen depressiviteit slikken lopen een zeker risico op een epileptische aanval.

Tabakswet
De Tweede Kamer steunt het rookbeleid van minister Borst, maar heeft wel bezwaren tegen de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van sigaretten. Met de Tabakswet wil Borst vooral bereiken dat jongeren niet beginnen met roken en dat niet-rokers worden beschermd tegen de kankerverwekkende sigarettenrook.

Volgens D66, GroenLinks, VVD en CDA kun je jongeren van 16 en 17 jaar juist beter niet verbieden om sigaretten te kopen, want dan wordt het alleen maar aantrekkelijk. "Zeggen dat ze wel mogen roken en ze vervolgens wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, werkt veel beter", meent het D66-Kamerlid Van Vliet.

Minister Borst vindt het logischer om de grens te leggen bij 18 jaar, dat is namelijk de leeftijd waarop iemand ook sterke drank mag gaan kopen en een coffeeshop mag bezoeken. Bovendien roken er veel te veel minderjarigen. Een op de drie jongeren tussen de 15 en 18 jaar is verslaafd aan sigaretten. Van de jongeren boven de 18 jaar rookt maar liefst de helft.

De D66-bewindsvrouw schept in haar wet de mogelijkheid om roken te verbieden op allerlei plekken, zoals in de sportkantine, op de werkplek en in het openbaar vervoer. Zij gaat hier pas toe over als de betrokkenen niet zelf tot een fatsoenlijk anti-rookbeleid komen. Borst vindt ook dat er in de horeca te weinig wordt gedaan om niet-rokers tegemoet te komen. Slechts 20 procent van de hotels biedt rookvrije kamers aan en in maar 5 procent van de cafés is een rookvrije ruimte.