Top NS vervangen door vrouwen

Het stakingsrecht inperken? "Belachelijk", zegt Arnold Heertje, hoogleraar economie. Het probleem van de Nederlandse Spoorwegen is niet het personeel, maar het management. "Ik zou het heel verkeerd vinden als er een stemming ontstaat die aangeeft dat de werknemers terug moeten in hun hok."

Een moderne manager zoekt naar draagvlak voor zijn maatregelen, aldus de hoogleraar. "Op dat punt faalt de directie volledig. Dan gedragen de werknemers zich niet goed en gaan rare dingen doen. Het personeel verbieden om te staken zou een enorme blunder zijn en een stap terug. Je moet uitzoeken waarom ze zo balorig zijn."

Heertje kent het weerwoord van de directie. Die ontkent gebrek aan overleg. Er wordt bij het spoorbedrijf vreselijk veel gepraat en geluisterd, aldus de NS-top. "Ja, niet in een kamertje praten", zegt Heertje. "Je moet met die machinist en conducteur op pad gaan. Die mensen hebben ideeën en oplossingen, maar klagen dat hun verhaal in de NS-toren in Utrecht niet aankomt."

Dat de NS met de reorganisatie, het 'rondje om de kerk', juist kleinere groepen werknemers willen maken en beter in contact willen komen met de werknemer, versterkt zijn betoog, vindt Heertje. "De gedachtegang is vermoedelijk verstandig. Maar het management kan niet duidelijk maken waarom de nieuwe werkwijze goed is voor de werknemer." Heertje: "Het is de arrogantie van de macht. Wie het probleem bij de NS wil oplossen, moet de zaak bij de kop pakken. De directie moet vertrekken en worden vervangen door een aantal vrouwen. Vrouwen kunnen in het algemeen beter communiceren dan mannen en hebben meer gevoel voor draagvlak."