Drentse politiestep loopt als een trein

De politie Drenthe is de afgelopen week overspoeld met reacties over de invoering van een elektrische step als surveillancevoertuig. Andere korpsen, ziekenhuizen en bejaarden hebben belangstelling voor de mogelijkheden zo'n hypermoderne autoped te krijgen.

Het Drentse korps zocht naar een handig vervoersmiddel om zich tegenover criminelen duidelijk te kunnen profileren. "Vooral op parkeerterreinen bij winkelcentra hadden we last van opvallend veel autokraken", zegt een woordvoerder. "Met een step ben je voor het publiek en criminelen duidelijk zichtbaar.

Het Drentse is het eerste politiekorps in Nederland, en waarschijnlijk zelfs ter wereld, dat de step als vervoermiddel gebruikt. De stroom aan reacties die de introductie van het nieuwe surveillancevoertuig teweeg heeft gebracht, is overdonderend.

"Een collega uit Amsterdam wil langskomen om kennis te maken met de revolutionaire vinding, zoals hij het noemde", zegt de woordvoerder. Ook andere instanties tonen zich uitermate geïnteresseerd in de politiestep. "Een ziekenhuis informeerde al of ze ook bruikbaar zouden zijn voor het verplegend personeel, om snel en geruisloos door de gangen van het gebouw te kunnen manoeuvreren.

Na Amsterdam en Dordrecht is Assen het derde districtskorps dat uitgebreid experimenteert met bijzondere voertuigen om te surveilleren. Dordrecht introduceerde onlangs overdekte scooters en zogenaamde electrobikes, die twee keer zo hard gaan als een gewone fiets. Het gebruik van de alternatieve vervoermiddelen wordt binnenkort geëvalueerd.