Chinese piloot schuldig aan botsing?

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de botsing tussen het Amerikaanse spionagevliegtuig en een Chinees gevechtsvliegtuig veroorzaakt is door de Chinese piloot. Dit meldden Amerikaanse functionarissen.

De Amerikanen deden hun uitlatingen naar aanleiding van de informatie die zij hebben gekregen van de bemanning van het spionagetoestel, die nog steeds wordt vastgehouden in China.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde dat het Chinese vliegtuig vlak voor de botsing tot twee keer toe zeer dichtbij het Amerikaanse toestel kwam. De opmerkingen bevestigen het reeds bestaande vermoeden in Washington dat de VS geen schuld hebben aan het incident.

De twee vliegtuigen botsten ruim een week geleden boven de Chinese zee op elkaar, waardoor het Chinese toestel verongelukte en de Amerikanen een noodlanding moesten maken op Chinees grondgebied. China eist van de VS formele excuses voor het incident. Maar de VS lijken niet verder te willen gaan dan spijtbetuigingen over het lot van de Chinese piloot.