NS-staking vandaag afgelast

Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt vandaag niet gestaakt. De spoorwegvakbond VVMC heeft laten weten dat ze haar ultimatum met 24 uur heeft verlengd. De NS-directie en de bonden hebben tot half twee vannacht onderhandeld over de invoering van het omstreden dienstrooster, maar dat heeft nog niets opgeleverd. De vakbonden noemen het overleg moeizaam en er zou zelfs nog onenigheid zijn over de hoofdlijnen.

De NS-directie houdt vast aan de invoering van het dienstrooster op 10 juni, maar directeur Boumeester van NS-reizigers zegt een nieuw voorstel op tafel te hebben gelegd. Het is onduidelijk hoe de vakbonden over dit voorstel denken.

Volgens de bonden was het fysiek onmogelijk om de hele nacht door te gaan met het overleg; de onderhandelingen zijn daarom tot elf uur vanochtend geschorst.

Aan het begin van de avond leek het er nog op dat er een doorbraak ophanden was. Het zag er zo gunstig uit dat de radicale vakbond VVMC besloot het ultimatum aan de directie met een dag te verlengen. Hierdoor wordt er vandaag niet gestaakt. Maar als er vanavond om zes uur geen akkoord is leggen de VVMC-leden morgen alsnog het werk neer.