Outlook 2002 weigert veel attachements

DiEr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft reageert op het toenemend aantal e-mailvirussen, die begon met virussen zoals Melissa en I Love You, door in de nieuwe versie van Outlook een flink aantal typen bijlagen bij e-mails rigoureus te weigeren. De remedie lijkt erger dan de kwaal.

Outlook 2002 is de nieuwe versie van het e-mailprogramma van Microsoft. Verwacht wordt dat deze in de lente wordt meegeleverd met Office XP. Het programma zal standaard meer dan dertig verschillende bestandstypen weigeren als deze als bijlage met een e-mail worden meegestuurd.

De bestanden zijn door Microsoft aangemerkt als bestanden die het meest door hackers worden gebruikt om virussen te verspreiden. Maar ook een aantal zeer veelgebruikte bestandstypes wordt geweigerd, zoals programmabestanden (.exe), Visual Basis Scripting bestanden (.vbs), batch bestanden, Java-bestanden en helpbestanden van Windows.

Ook worden afbeeldingen van een foto-cd, screensavers en HTML programma bestanden geblokkeerd. Volgens critici blokkeert Microsoft hiermee ook veel onschuldige informatie.

Outlook 2002 zal de e-mailberichten, waaraan een bestand van het door Microsoft geweigerd type als bijlage zit, niet weigeren. Maar het programma weigert wel om het bestand dan te openen of te downloaden.

In een test weigerde Outlook 2002 het programmabestand 'palm.exe', dat als bijlage bij een e-mail was verstuurd. De ontvanger kon in een e-mailtje lezen dat "Outlook toegang heeft geweigerd tot de volgende mogelijke onveilige bijlagen: palm.exe".

Gebruikers van het e-mailprogramma kunnen de potentieel onveilige bestanden wel versturen, maar krijgen te lezen dat "ontvangers die Microsoft Outlook gebruiken deze bijlagen mogelijk niet kunnen openen". Dat Microsoft e-mail bijlagen aanpakt is niet nieuw.

Na de uitbraak van het 'I Love You'-virus gaf het bedrijf een beveiligingsupdate vrij die het werken met sommige bijlagen bij e-mails beperkte. Deze update werd eind vorig jaar toegevoegd aan het tweede service pack voor Office 2000. Maar in deze gevallen konden individuen en bedrijven zelf nog bepalen of ze de beperkende maatregelen wilden toepassen.

Met Outlook 2002 dwingt Microsoft de gebruikers om de beveiligingsmaatregelen te accepteren. Het bedrijf heeft het ook nagenoeg onmogelijk voor individuen en erg moeilijk voor bedrijven gemaakt om de optie uit te schakelen. Dat is volgens de softwaregigant uit Redmond nodig, omdat de bijlagen een erg grote bedreiging zouden vormen.