MKZ rellen in Kootwijkerbroek

De blokkadeacties tegen de ruimingen in Kootwijkerbroek zijn vanavond uit de hand gelopen. Toen de ME werd ingezet tegen de blokkades, gooiden de actievoerders stenen naar de ME en naar auto's van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Rond middernacht keerde de rust terug.

De mobiele eenheid heeft zich teruggetrokken van de Veluweweg in Kootwijkerbroek, nadat zij daar was bekogeld met stenen, balken en grint. De RVV'ers die in de buurt stonden, zijn met auto's weggereden. Een dolle menigte heeft de auto's bekogeld en ruiten ingeslagen.

Een busje van de RVV dat eerder op de dag door actievoerders was gegijzeld, is in brand gestoken. Een andere auto ligt in de sloot. Volgens omstanders is deze auto ook van de RVV.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn alle RVV'ers het dorp uit. Er is schade ontstaan aan auto's van de RVV, de politie en van burgers. Een politieagent heeft een gebroken vinger opgelopen.

De politiewoordvoerder zegt dat het ook "best mogelijk" is dat vluchtende RVV'ers verwondingen hebben opgelopen door glassplinters van de ruiten van de auto's waarin zij zaten.