Dierenbescherming daagt staat voor rechter

De Dierenbescherming is een kort geding begonnen tegen de Nederlandse Staat en de Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees (RVV) in verband met de mond- en klauwzeeraanpak. Met het kort geding wil de Dierenbescherming het doden en verminken van ingeënte dieren aanvechten.

Zo'n 115.000 dieren die tegen mkz zijn gevaccineerd, worden alsnog afgemaakt. De ingeënte varkens, schapen en geiten zijn herkenbaar aan een oormerk. Het aanbrengen van dat oormerk is mishandeling volgens de Dierenbescherming. De organisatie vindt het ook onnodig dat alle dieren in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle worden afgemaakt. De rechter doet volgende week donderdag uitspraak.

De maatregelen die genomen zijn om mond- en klauwzeer in 'de driehoek' te bestrijden, hebben ook geleid tot een tweespalt tussen de boeren. Varkensboeren, die hun dieren zeker kwijtraken, staan lijnrecht tegenover rundveehouders die hun ingeënte koeien misschien mogen houden.

In principe worden 115.000 dieren afgemaakt, maar de kans bestaat dat 55.000 runderen in leven blijven. Dit tot grote onvrede van de varkenshouders. Zij kunnen namelijk pas nieuwe dieren aanschaffen als alle ingeënte runderen het getroffen gebied uit zijn. Dus willen de varkenshouders dat ook de runderen worden gedood.