India streeft China voorbij in inwoneraantal

India is in het jaar 2050 het land met de meeste mensen, zo hebben de Verenigde Naties becijferd. Tot nu toe is India achter China het tweede land ter wereld met meer dan een miljard inwoners.

China telde eind maart officieel 1,265 miljard inwoners. Volgens voorlopige cijfers van de in februari gehouden volkstelling is het bevolkingsaantal in India meer dan 1 miljard.

India zou de volksrepubliek China in 2050 passeren als land met het hoogste inwonertal door een bevolkingsgroei van 21 procent. Het land telt dan 1,6 miljard inwoners, China 1,5 miljard. De bevolkingstoename in India neemt af, want tussen 1982 en 1999 was die 24 procent. Het is een van de weinige landen waar meer mannen dan vrouwen leven. De laatste jaren neemt het aantal vrouwen toe. In India worden regelmatig zwangerschappen afgebroken als blijkt dat het om een vrouwelijke vrucht gaat.

Ook in volksrepubliek China groeit de bevolking minder snel dan voorheen. Volgens Peking komt dat omdat het beleid rond de geboortebeperkingen succesvol is. Ouderparen in steden mogen maar een kind krijgen, gezinnen op het platteland mogen twee kinderen als de eerstgeborene een meisje is.

Volgens de donderdag vrijgegeven berekeningen van de Verenigde Naties bestaat de wereldbevolking in 2050 uit 9,3 miljard mensen. De toename vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden.