Onderzoek na zien van Survivor

De autoriteiten van het Australische natuurpark Great Barrier Reef zijn een onderzoek gestart naar het Amerikaanse televisieprogramma Survivor. De kandidaten van het programma zouden koraal uit het natuurgebied hebben meegenomen als souvenir en vogelbroedplaatsen hebben verstoord.

De zaak is aan het rollen gebracht door een Australiër die vorige week in Los Angeles het CBS-programma 'Survivor II: The Australian Outback' op de televisie zag. Woensdag wordt het ook in Australië uitgezonden.

Twee kandidaten in het programma werden beloond met een helikoptervlucht naar Russell Island op Great Barrier Reef om daar de lunch te gebruiken. De helikopter zou daarbij te dicht bij broedplaatsen van zeevogels zijn gekomen.

Het Great Barrier Reef behoort tot het werelderfgoed. Op het verzamelen van koraal staat een maximumboete van 110.000 Australische dollar (132.000 gulden). Onderzocht wordt of de vergunningen van de Amerikaanse programmamakers in orde waren.

Survivor II is al tweemaal eerder in opspraak geraakt. In een van de uitzendingen werd een varken gedood, wat verkeerd viel bij dierenrechtenactivisten. De Australische minister van defensie startte vorige week een onderzoek naar een onbetaalde rekening van 300.000 dollar (359.000 gulden) voor het gebruik van een vliegtuig van de Australische luchtmacht.