Kankeronderzoek via screensavers

Als je een handje mee wilt helpen met het onderzoek naar het medicijn tegen kanker, kan je nu een speciale screensaver downloaden. Als de computer niet wordt gebruikt, begint het programma medische gegevens te verwerken.

De computers moeten wetenschappers van de Universiteit van Oxford helpen om 250 miljoen moleculen te onderzoeken. ,,Dat red je zelfs met een supercomputer niet'', aldus de Oxfordse prof. Graham Richards dinsdag in dagblad The Guardian. ,,Maar als je een miljoen pc's aan elkaar verbindt, heb je enorm veel vermogen.''

Gebruikers die de screensaver op Ud.com downloaden, zien moleculen in driedimensionaal over het scherm roteren. Tegelijkertijd doet de computer het onderzoek. Zodra dat is afgerond en de computer online is, zendt het de moleculen die veelbelovend lijken terug naar Oxford.

Uit onderzoek blijkt dat computers op kantoren slechts 20 procent van hun capaciteit gebruiken. Daarom nam de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al eerder een vergelijkbaar systeem in gebruik. Daarbij kunnen vrijwilligers hun computer laten gebruiken bij onderzoek naar mogelijk buitenaards leven.