Demonstratie Koerden loopt uit op rellen

Niels25 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een demonstratie van vooral Koerden tegen uitzettingen van asielzoekers naar Noord-Irak is donderdag in Den Haag uit de hand gelopen. Demonstranten hebben vanaf de Hofplaats met stenen tientallen ruiten van het gebouw van de Tweede Kamer ingegooid. De politie heeft inmiddels twee demonstranten aangehouden. Ook zou er een aantal gewonden zijn gevallen.

Er zijn tussen de 150 en 250 demonstranten, aldus de politie. Alle uitgangen van de Tweede Kamer zijn afgesloten. De politie probeerde de gemoederen te sussen, maar de schermutselingen zetten zich op het Buitenhof voort. De demonstranten dragen borden mee met daarop teksten als 'Stop uitzettingen Noord-Irak' en 'Noord-Irak is onveilig'.

De mobiele eenheid van de politie heeft een charge uitgevoerd. De demonstranten gooiden met stenen en fietsen. Op het Buitenhof belaagden ze een tram. Ze sloegen met hun vuisten en straatstenen tegen de tram. Ook hebben ze bushokjes vernield. Het winkelend publiek in de omgeving maakte zich snel uit de voeten.

De demonstratie was volgens de politie vooraf aangekondigd, ook de tocht van het Malieveld naar het Binnenhof. Daar boden de demonstranten een petitie aan. Toen ze daarop het gebouw van de Tweede Kamer in wilden, werden ze tegenhouden.