Digitale kluis voor iedereen op Internet

Burgers moeten op internet een 'digitale kluis' krijgen waarin de eigen persoonsgegevens worden opgeborgen. Dat adviseert een commissie onder leiding van prof. I. Snellen aan minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid).

Volgens de commissie is het op die manier mogelijk dat burgers hun financiële en medische gegevens controleren en kunnen zien wie ervan gebruikmaakt. Een voordeel voor instanties als politie en pensioenfondsen is dat informatie over personen sneller beschikbaar is. Nu duurt dat soms nog erg lang.

De commissie onderzocht in opdracht van Van Boxtel hoe de gemeentelijke basisadministratie gemoderniseerd kan worden. Het rapport wordt donderdagmiddag aan de minister overhandigd.

De commissie wil dat iedere Nederlander een persoonlijke pagina krijgt op de website van de gemeente. In deze zogenoemde digitale kluis zijn basisgegevens als naam, adres en sofinummer te vinden. Iedereen is bovendien in de gelegenheid om op zijn eigen pagina meer persoonlijke documenten te plaatsen. De gegevens op de webpagina kunnen niet gewijzigd worden. Het is de bedoeling dat er elektronische identiteitskaarten komen om misbruik van de gegevens te voorkomen. Overheidsorganisaties kunnen alleen bij de gegevens als ze 'inloggen' op de bestanden van de gemeenten.

De commissie verwacht dat invoering van het hele systeem nog ongeveer tien jaar duurt.