Zege ontglipt Oranje

Louis van Gaal was het eerst bij z'n positieven na de desastreuze ontknoping van de beste wedstrijd van Oranje onder zijn leiding. Door resoluut ingrijpen voorkwam hij dat de teleurstelling van aanvoerder Frank de Boer resulteerde in het molesteren van arbiter Urs Meier. De Zwitser gaf Portugal in de laatste minuut een strafschop, obstructie De Boer op Figo, waardoor Oranje een schitterend resultaat werd ontnomen (2-2).

Wat een hard gelag, wat onverdiend. Oranje legde een prachtig staaltje veerkracht aan de dag, maar werd daarin uiteindelijk nog overtroffen door Portugal. De weg naar het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan leek met een 2-0 voorsprong weer oranje geplaveid. Totdat Pauleta en Luis Figo na een vijfentachtig minuten durende heerschappij van het Nederlands elftal in het vijandige Estadio Das Antas de stand binnen vijf minuten gelijk trokken: 2-2.

Met de puntendeling is Oranje wat verder teruggeworpen in groep 2 en de afhankelijkheid van Ierland en Portugal gegroeid. Een overwinning begin september tegen de Britten is noodzakelijk. De spelers en technische staf van Oranje zullen het misschien niet direct onderkennen, daarvoor kwam de uit handen geglipte zege te hard aan, het spel biedt zeker perspectief voor de toekomst. Nederland daalt bijna wekelijks op de wereldranglijst, waar Portugal stijgt, maar het bewijs daarvoor werd gisteren niet geleverd.