Japanse zee sterft door opwarming

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de koude onderstromen die voedsel en zuurstof in de Japanse Zee pompen, in kracht afnemen. Ze schrijven dat toe aan de opwarming van het klimaat.

Japanse, Zuid-Koreaanse en Russische geleerden meten sinds 1993 het zout- en zuurstofgehalte en de stromingen in de Japanse zee, de diepe en koude zee tussen Japan en het Chinese vasteland. In de Japanse Zee komt een neerwaartse stroming van koud water voor. In heel de wereld zijn er maar acht dergelijke systemen, waaronder één bij Groenland die aan de basis ligt van de Golfstroom.
De watertemperatuur in het noorden van de Japanse Zee is de laatste 50 jaar 1,5 graad gestegen. Dat zorgt voor een afname van de neerwaartse stroming en de opwelling van het koude, voedsel- en zuurstofrijke water verder in de zee. Dat heeft een negatieve invloed op het plankton, de basis van de voedselketen. Daardoor is het visbestand drastisch teruggevallen. De visvangst levert nu 62 % minder op dan 10 jaar geleden.

Geleerden vrezen dat bij een verdere opwarming ook de andere zeestroming- systemen in de oceanen getroffen kunnen worden. In het verleden is de Golfstroom al herhaaldelijk uitgevallen tijdens warmere perioden.