Aanhang NVU niet meer dan 120 man

De aanhang van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) en enkele aanverwante clubjes als het Nationaal Offensief en de FAP-arbeiderspartij bestaat uit niet meer dan ongeveer 120 personen. Dat schat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Wel zijn er volgens zowel de BVD als haar Duitse evenknie hechte banden tussen Nederlandse en Duitse neonazi's.

De NVU is de meest radicale extreemrechtse partij sinds het verbod van CP'86 in 1998. De oorsprong van de NVU ligt in de jaren zeventig. De partij bleef marginaal totdat J. Glimmerveen ten tonele verscheen.


De Hagenaar maakte er geen geheim van dat hij Hitler adoreerde. Hij bracht de discussie over buitenlanders in, dat daarna het belangrijkste agendapunt van extreemrechts werd.

Justitie probeerde vergeefs de NVU te laten verbieden nadat de partij verschillende keren verwikkeld raakte in strafzaken wegens discriminatie. Het Openbaar Ministerie eiste ontbindin! g van de NVU. De rechtbank in Amsterdam verklaarde de NVU in 1978 tot een verboden vereniging, maar wees de vordering tot ontbinding van de partij af. De partij bleef gewoon bestaan.


Toch speelde de NVU door de komst van de Centrumpartij van Janmaat geen rol van betekenis meer en Glimmerveen gooide in 1987 de handoek in de ring. Pas in 1996 activeerde Glimmerveen de partij weer. Volgens de Hagenaar haalden jonge rechtsradicalen hem hiertoe over.

Sinds zijn rentree zorgde Glimmerveen verschillende keren voor opschudding. Zo bedreigde hij tijdens bijeenkomsten in Rotterdam en Schiedam het GroenLinks-Kamerlid Singh Varma en toenmalig hoofdredacteur Schinkelshoek van de Haagsche Courant.

Het hof in Den Haag veroordeelde Glimmerveen hiervoor in 1999 tot drie maanden cel. De Hagenaar is formeel nog steeds voorzitter van de NVU maar vanwege gezondheidsproblemen nog enkel op de achtergrond actief.


Feitelijk is de NVU in handen van de Arnhemse neonazi C. Kusters. Op de achtergrond speelt de Groninger E. Homan een belangrijke rol. De Duitse inlichtingendienst waarschuwt al jaren voor de nauwe samenwerking tussen Homan en Kusters en Duitse neonazi's.

Met name Homan wordt door Duitse autoriteiten gezien als iemand die zaken regelt voor Duitse geestverwanten. Hij zou betrokken zijn bij het verzamelen van gegevens van tegenstanders van extreemrechts, zoals linkse antifascisten en medewerkers van politie en justitie.