UPC stort in op fors lagere beurs

Een waar slagveld op de Europese beurzen vandaag. Na de sterke daling van de Amerikaanse indices gisteren en nieuwe winstwaarschuwingen van verschillende Europese ondernemingen vanmorgen, namen de Europese markten de negatieve stemming over. Vlak na opening schoot de AEX al diep in de min, tot ruim -3%. Vrijwel alle AEX-fondsen moesten een fiks verlies nemen. Ook een vrij rustige opening van Wall Street om 15:30 kon de beurs geen positieve impulsen meer geven en de index zakte naar een dieptepunt van 512,45 punten, ruim 5,5% lager dan het slot van gisteren. In de slotminuten krabbelde de index nog iets op, maar verliet de beursvloer met een verlies van 4,4% op 518,27 punten. De midkap ging met vrijwel gelijke tred omlaag en sloot de handelsdag af op een verlies van 4,6% op 535,22 punten.

Op Gucci, KPNQwest en Wolters Kluwer na, gingen zowel traditionele waarden als technologiefondsen met aanzienlijke stappen achteruit. Grootste daler was UPC, dat z'n koers met 25% af zag nemen tot 6 euro. Het geplaagde bedrijf kreeg vandaag te horen dat het kabelnet ook voor andere bedrijven toegankelijk moet worden, om internetdiensten te kunnen leveren. Beleggers dumpten massaal het aandeel en zonden het naar een nieuwe all-time low.
Ook de overige ICT-bedrijven als Getronics (-12,31%), KPN (-10,55%), Versatel (-9,09%) en Philips (-5,79%) holden met grote stappen achteruit.

Fortis kwam vandaag met de cijfers van het jaar 2000, die de gestelde doelen overtroffen. De winst steeg van 2316 miljoen euro naar 2768 miljoen euro, een groei van bijna 20%, met een autonome groei van 11%. Ondanks de fraaie jaarcijfers deden beleggers hun financiële stukken in de verkoop. Fortis noteerde aan het eind van de handel 25,56 euro, een min van 6,68%. Ook de andere financiële zwaargewichten noteerden dergelijke verliezen. ABN Amro sloot 5,76% lager, Aegon 6,03% en ING 6,17%.

Verder publiceerde het CBS vandaag cijfers waaruit blijkt dat het vertrouwen van de consument in de economie verder is gedaald. Het percentage consumenten dat een verslechtering van de economie verwacht, nam in maar toe tot 41 procent. Het aantal optimisten daalde van 13 procent tot 9 procent.

De euro moest ook weer terrein prijs geven ten opzichte van de dollar. Een euro wordt nu verhandeld voor 0,8845 dollar. Ook de Amerikaanse markten worden geplaagd door winstwaarschuwingen. Onder andere UPS gaf aan niet aan de verwachtingen van de beleggers te kunnen voldoen. De Dow-Jones staat op het moment 2,61% lager op 9239 punten. De technologiefondsen doen het duidelijk beter, de Nasdaq staat op een verliesje van 0,03% op 1829,75.