Beurs-malaise houdt aan

Een kleinere renteverlaging in de VS dan door analisten was verwacht heeft op het Damrak z'n sporen nagelaten. De gehele dag stond de index ruim in de min, met op het dieptepunt ruim 3% verlies. De FED verlaagde gisteren de rente met 0,5% om de Amerikaanse economie een nieuwe impuls te geven, waar analisten op een grotere verlaging van 0,75% hadden gerekend. De AEX-Index sloot uiteindelijk de handelsdag af op een verlies van 1,98% op 542,08. De Midkap-Index ging met vrijwel gelijke cijfers achteruit en sloot 2,00% lager op 561,23.

De IT-sector kreeg wederom de hardste klappen te verwerken, waar UPC zelfs een all-time-low bereikte. Het fonds verloor vandaag 14,35% op 8 euro. KPN (-7,9%), Versatel (-7,2%), KPNQwest (-5,89%) en Philips (-5,48%) waren de andere grote verliezers van de dag. De vraag begint te rijzen hoe lang de daling nog voort kan duren. UPC moest het vorig jaar al afzien van een overname van SBS Broadcasting vanwege een te lage beurskoers en deze is intussen alleen maar verder ingezakt, tot het nieuwe dieptepunt van vandaag.

Supermarktketen Laurus kwam vandaag met teleurstellende jaarcijfers. Boekjaar 2000 werd (na afschrijvingen) afgesloten met een nettoverlies van 53 miljoen euro. Op alle gebieden beleven de resultaten achter. Het concern wijt dit aan de prijzenoorlog van begin 2000 en de hogere brandstofprijzen. Laurus verwacht dat pas na 2001 een verbetering zal optreden. De beurskoers van het fonds bleef er evenwel rustig onder en bleef steken op een verlies van 2,68% op 7,25 euro.

De Amerikaanse renteverlaging miste haar uitwerking op de valutamarkt niet. De euro verloor terrein ten opzichte van de dollar en staat nu op 0,8983 dollar. De Amerikaanse beurzen, die gisteren al flinke verliezen leden vanwege de renteverlaging, stevenen ook nu op een verlies af. De Dow Jones index staat op 1,15% verlies op 9609 punten en de Nasdaq verliest 0,39% op 1850 punten.