Géén lamsbout, wel kangoeroebiefstuk

Australische kangoeroevleesexporteurs springen een gat in de lucht van vreugde nu Australië's nationale symbool kans maakt dagelijkse kost te worden in Europa. Dit alles ten gevolge van het zich rap verspreidende mond- en klauwzeervirus alhier.

Nu het MKZ-virus Groot-Brittannië en het Europese vasteland in een wurggreep houdt zijn de exportcijfers van kangoeroevlees met 20 procent omhooggeschoten. Australië exporteert al 35 jaar kangoeroes voor liefhebbers, waarvan de meesten wonen in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Kangoeroevlees van tweederangskwaliteit komt voornamelijk terecht in Rusland, de Balkan, Zuid-Afrika en China.

Onder normale omstandigheden blijft de export steken op vijf miljoen kilo per jaar, stijgt deze licht bij het uitbreken van varkens- of veeziekten, en valt hij weer terug als een crisis voorbij is. Ditmaal denkt de Australische Kangoeroe Industrie (KIA) zijn slag te slaan in Europa. De Europese vleeseter wordt voorzichtiger, nu herinneringen aan schandalen rondom gekkekoeienziekte in Europa én dioxinevergiftiging in België nog vers in het geheugen liggen. Met een stijging van 20 procent zijn de prijzen van kangoeroevlees in Europa nog nooit zo hoog geweest.