Priesters misbruikten nonnen

Het Vaticaan heeft schoorvoetend toegegeven dat priesters en missionarissen zich hebben schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van nonnen. De nonnen zouden zijn verkracht of anderszins gedwongen tot seksueel verkeer.

Het wijdverbreide misbruik is al jaren bekend bij het Vaticaan. Desalniettemin zijn nooit maatregelen genomen. De Kerk kon echter niet langer om de feiten heen toen de gerespecteerde krant La Repubblica een rapport uit 1995 publiceerde. Dit verslag meldt een groot aantal voorvallen in maar liefst 23 landen. Daartoe behoren de Verenigde Staten, Brazilië, de Filipijnen, India, Ierland en ook Italië zelf.

Seksueel misbruik door priesters spant de kroon in Afrika, omdat nonnen in het door aids geteisterde continent als veilige sekspartners worden beschouwd. Het rapport is geschreven door de arts en non Maura O'Donohue, die het nauwgezet gedocumenteerde verslag al in 1995 overhandigde aan het Vaticaan. O'Donohue beschrijft in haar verslag één specifiek geval van een priester die een non misbruikte en haar zwanger maakte. Hij dwong haar vervolgens tot een abortus, die zij niet overleefde. “De betrokken priester droeg persoonlijk haar uitvaartmis op.”

Met betrekking tot Afrika schrijft de arts: “Het is daar onmogelijk voor een vrouw of een tiener om een man te weigeren, zeker als het gaat om een oudere man en al helemaal als die man een priester is.” In één religieuze gemeenschap waren 20 nonnen tegelijk zwanger. De moeder-overste die hierover haar beklag deed bij de plaatselijke bisschop, werd van haar taken ontheven.