12.000 werknemers vleessector zonder werk

De vakbonden verwachten dat komende maandag 12.000 werknemers in de vleessector zonder werk zitten, indien het vervoersverbod van kracht blijft.

Dat zijn schattingen van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Van die werknemers is het merendeel, zo'n 8000, werkzaam in slachterijen. Daarnaast komt ook het werk in de vleeswarenindustrie geleidelijk aan stil te liggen en verder bij de transporteurs en schoonmakers.

Als het vervoersverbod aanhoudt, komen daar nog eens 10.000 mensen bij. Het gaat daarbij om werk voorafgaand en volgend op de activiteiten in de slachthuizen. "Nog meer werknemers in het transport en verder bijvoorbeeld personeel van de KI-stations of de handel. Door het verbod ligt de aanvoer van grondstoffen geheel stil", weet CNV'er S. Swart .

De vakbonden hebben vrijdag in een brief aan de ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Landbouw) gevraagd om invoering van collectieve werktijdverkorting. Uiterlijk komende dinsdag willen de vakbonden hierover met de bewindslieden overleggen.