Dierenpark krijgt witte leeuwen

Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt zondag twee uiterst zeldzame witte leeuwen. De jonge leeuwtjes komen van een particuliere farm in Zuid-Afrika. Over de hele wereld leven naar schatting maar 30 spierwitte leeuwen.

De kolonie witte leeuwen is in 1927 ontdekt in het Timbavati reservaat in Zuid-Afrika. Het gaat volgens woordvoerster P. Pouwels van Ouwehands Dierenpark niet om albinodieren, maar om dieren met een echte spierwitte vacht die in de loop der tijd is ontstaan.

Witte leeuwen krijgen ook niet altijd jongen met de bijzondere kleur. De leeuwtjes die naar Rhenen komen stammen af van een nest, waarin twee witte en een gewoon gekleurde welp werden geworpen. De witte leeuwen komen in het wild alleen in het reservaat voor. Enkele exemplaren zijn in particulier bezit en de dierentuin in Johannisburg heeft een groep witte leeuwen.

De nieuwkomers krijgen in de toekomst huisvesting in de Witte Vallei die Ouwehands Dierenpark dit najaar gaat bouwen. In die vallei zijn alleen dieren te zien, die ofwel van nature wit zijn, zoals ijsberen, of die door een speling van de natuur een afwijkende kleur hebben. Ook dieren die in de winter naar wit verkleuren, zoals de sneeuwhaas, krijgen een plekje in de Witte Vallei.