PSV wacht zware straf na rellen

Thurminator had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PSV wacht een zware straf nadat de Uefa Cup-wedstrijd tegen Kaiserslautern (0-1) van gisteravond volledig uit de hand is gelopen. Omdat tientallen supporters het veld bestormden, werd het duel tijdelijk stilgelegd. Bij de rellen raakten in ieder geval een suppoost en een politieagente gewond.

Na afloop van de wedstrijd ontstonden ook buiten het stadion rellen toen een groep van ongeveer honderd supporters zich tegen de aanwezige politie keerde. De ME had ongeveer een uur nodig om de rust te herstellen. Daarbij zijn zowel bij de politie als onder supporters gewonden gevallen. Diverse auto's liepen forse schade op door relschoppers die met alles gooiden wat los en vast zat. Er werden acht arrestaties verricht.

De problemen ontstonden direct nadat 1FC Kaiserslautern in de 69e minuut op voorsprong kwam doordat Mario Basler een strafschop benutte. Er ontstond een dreigende stemming op de oosttribune. Een deel van de PSV-aanhang ging aan de hekken hangen en een supporter kwam zelfs het veld op. Toen suppoosten probeerden de man via een hek weer van het veld te krijgen, stormden tientallen supporters door datzelfde hek het veld op. Terwijl trainer Erik Gerets en diverse PSV-spelers probeerden de gefrustreerde aanhang tot bedaren te brengen, onderbrak scheidsrechter López Nieto de wedstrijd. Nadat de politie na een afkoelingsperiode van twaalf minuten de veiligheid van spelers en arbitrage had gegarandeerd, werd het duel alsnog uitgespeeld.

Voorzitter Harry van Raaij was zeer ontgoocheld door het oproer. 'Dit is verschrikkelijk triest voor PSV. De club wordt geweldige schade berokkend. Emoties horen erbij, maar dit soort dingen mogen nooit gebeuren. Het is absoluut niet goed te praten.'

Volgens Van Raaij zijn er door PSV duidelijk fouten gemaakt. 'Die ene supporter had natuurlijk nooit via dat hek mogen worden afgevoerd. Daar stonden zoveel mensen te dringen; die houd je nooit tegen. Het is een fout die ik niet begrijp.' PSV werd eerder dit seizoen al door de Uefa bestraft nadat er tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Anderlecht op de tribunes gevochten werd. Destijds kwam de club er met een boete vanaf. Mogelijk moet PSV nu enkele Europese wedstrijden op een ander terrein spelen. In het ergste geval wordt de club uitgesloten van internationaal voetbal.

Gerets, die zijn uiterste best deed om zoveel mogelijk supporters achter de hekken te krijgen, zei dat hij zich 'kapotgeschrokken' was. 'Ik ben ervoor gaan staan in de overtuiging dat ze mij niets zouden doen. Die mensen waren de draad kwijt.'