Genezer aidspatiënt beloond met aureool

Voor het eerst in de geschiedenis is een aidspatiënt van de ene op de andere dag van zijn dodelijke ziekte genezen. Zo mogelijk nog wonderbaarlijker is dat hij zijn genezing heeft te danken aan een Italiaanse priester uit de 19de eeuw, die hem postuum de helpende hand reikte.

De weldoener wordt op 10 juni op het Sint-Pietersplein in Rome door de paus heilig verklaard. De genezen aidspatiënt, een 24-jarige seminarist uit Zambia, zal erbij aanwezig zijn. Of de man nog steeds HIV-positief is, is onbekend. Volgens het Vaticaan verkeert hij fysiek in topvorm. Medicijnen zijn er niet aan te pas gekomen.
Dat de rooms-katholieke kerk in wonderen gelooft, is niets nieuws. Sinds het begin van zijn pontificaat in 1978 heeft paus Johannes Paulus II meer dan 446 overledenen heilig verklaard. Alleen martelaren en wonderdoeners komen voor deze status in aanmerking. Maar dat iemand er honderd jaar na zijn dood in geslaagd zou zijn een aidspatiënt te genezen, grenst zelfs voor gelovige katholieken aan het ongelooflijke.

De nieuwe aanstaande heilige heet Luigi Scrosoppi en was de stichter van een nonnenorde in het noordoosten van Italië. Scrosoppi leefde van 1804 tot zijn dood in 1894 nabij de stad Udine. Gedurende zijn leven zou de monnik al menigeen versteld hebben doen staan van zijn bovennatuurlijke krachten. Het echte wonder verrichtte hij echter pas een eeuw later.

Het Vaticaan, dat onafhankelijke medische experts inschakelt als moet worden vastgesteld dat een bepaalde genezing werkelijk niet medisch valt te verklaren, beweert dat er van een goddelijk wonder sprake moet zijn geweest in die oktobernacht van 1996, toen broeder Peter Chungu Shitima uit Zambia leek te bezwijken aan zijn ziekte.

Op zijn sterfbed kreeg de Zambiaan evenwel een visioen. Voor hem verscheen Luigi Scrosoppi, de monnik die twintig jaar geleden al door de paus met een zaligverklaring in het voorportaal van de hemel was geplaatst. Toen broeder Shitima de volgende ochtend wakker werd, was hij genezen. Geen aids meer.