Leger bestrijdt huidbleekmiddelen

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft het leger ingezet om het veelvuldige gebruik van bleekmiddelen voor de huid te bestrijden. Soldaten namen de cosmeticaproducten in beslag en sloten zelfs winkels.

Een maand geleden tekende president Ange-Felix Patasse een decreet waarin het ongereguleerde en excessieve gebruik van bleekmiddelen voor de huid werd verboden.

De huidcrèmes lijken de productie van pigment te remmen. Ze bevatten vaak steroïden en hydroquinonen, een chemische stof die in de rubberindustrie wordt gebruikt. Bij overmatig gebruik en gebruik van te hoge concentraties kunnen schadelijke bijwerkingen ontstaan als huidbeschadigingen, donker wordende huid of huidkanker.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek worden veel merken verkocht van schimmige laboratoria in West-Afrika en India. Ondanks de risico's zijn de crèmes bijzonder populair onder zowel mannen als vrouwen.
De verkopers hebben de prijzen voor de huidcrèmes die aan het leger ontsnapt zijn inmiddels drie- tot viermaal verhoogd.